Revival van ‘t Rad.

Je bent er waarschijnlijk niet dagelijks mee bezig, maar 2024 is een bijzonder jaar in de wereld van Het Rad. Oftewel The Wheel. Wheel of Fortune om volledig te zijn. Een quiz die in Amerika al sinds 1975 onafgebroken op televisie te zien is. Met het vijftigjarig jubileum volgend jaar in aantocht, besloot de huidige presentator Pat Sajak na eenenveertig jaar zijn vertrek aan te kondigen. In Engeland maakte het spelletje juist weer een comeback. Voor ‘t eerst sinds ‘t einde in 2001 worden er nu nieuwe afleveringen van Wheel of Fortune uitgezonden met niemand minder dan Graham Norton aan het roer, of beter gezegd het rad. 

Het is een gevalletje hit or miss, zo’n klassieker van ‘t tv-kerkhof opgraven. Maar ik moet eerlijk bekennen: heb ademloos zitten kijken naar de eerste twee afleveringen van het Britse Wheel. In die variant draait het met Graham als host vanzelfsprekend veel om humor, dat komt overigens ook door de casting van grappige kandidaten en nieuwe categorieën zoals ‘dingen die je doet tijdens je huwelijksreis’ en ‘eet dit niet achter je bureau’ op het grote letterbord. Een assistente om te draaien is bij een digitaal scherm niet langer nodig, dus die is weggesaneerd. Stomme keuze, in de Amerikaanse editie is ze er in de vorm van Vanna White nog altijd bij, dat hóórt gewoon, ook al heeft ze totáál geen functie. Op de vroege zaterdagavond is Wheel of Fortune op de commerciële zender ITV met miljoenen kijkers vooralsnog een behoorlijk succes.

Voor mij persoonlijk is het een welkome aanvulling op de klassieke afleveringen van ‘t Rad van Fortuin die ik nog altijd via YouTube bekijk. De echte oldies uit de jaren negentig bij RTL 4, met Hans van der Togt. Hopeloos traag en ouderwets met zinloze kletsjes tussendoor en een suffe winkel, maar wat is dát genieten. Enerzijds doet het me terugdenken aan m’n jeugd en de tijd dat ‘t leven minder ingewikkeld was en aan de andere kant maakt het me weemoedig dat dit soort televisie in Nederland tot het verleden behoort. Onterecht als je het mij vraagt, want ook bij ons is er ruimte voor een iconische quiz zoals deze. Mits goed uitgevoerd dan, want daar ontbrak ‘t aan de laatste pogingen van Rad van Fortuin in ons landje helaas aan. De speciale afleveringen op RTL 4 in verband met het twintigjarige bestaan van RTL in 2009 werden met BN’ers gespeeld en dat hysterische werkte niet. Vijf jaar later kwam André Hazes nog met een wederopstanding bij SBS 6 op de proppen, maar die 2016-editie verdient het eigenlijk niet om ooit nog aan herinnerd te worden. Goedkoop geproduceerd, slechte presentatie, matige casting, geen leuke assistentes, gewoon helemaal niks.

In België hebben ze het qua Rad van Fortuin toch net iets beter aangepakt. In 2020 keerde het programma onder de naam Het Rad terug op televisie onder leiding van Peter Van de Veire. In tegenstelling tot de Britten in dagelijkse vorm, maar wél met alleen maar humor. In combinatie met een modern decor, flitsende muziek en hysterisch te gekke winkel en Bekende Vlamingen (zoals Kabouter Plop) die alle letters lieten zien, was deze versie een enorm succes bij onze Zuiderburen. Sowieso doen ze het daar fantastisch, want terwijl wij pas in 1990 kennismaakten met het bekende Rad, had Vlaanderen in hetzelfde jaar als de Amerikaanse start van Wheel of Fortune in 1975 al een eigen versie onder de naam Het Rad der Fortuin. Heel veel gouden aluminiumfolie en kerstlampjes in het decor, maar gewéldig om te zien. Overigens zijn ze dáár inmiddels ook weer gestopt met de quiz, waardoor we het nu in de hele Benelux zonder ‘t Rad van Fortuin zitten en dat kan wat mij betreft echt niet. Maar écht niet. Alles uit de nineties is weer helemaal hot, dit voelt als een kans. Het Rad heeft namelijk alles: spanning, ergernis, medeleven… en is nog educatief ook!

En dus heb ik er mijn missie van gemaakt om Rad van Fortuin terug te krijgen op de Nederlandse beeldbuis. Als bingewatcher avant la lettre heb ik toch zo’n beetje álle versies en wederopstandingen van deze quiz gezien, dat lijkt me kennis en ervaring genoeg voor de klus. Mijn idee: eigenlijk qua look and feel volledig de Britse uitvoering met Graham Norton, maar dan elke werkdag op de late avond, na de talkshows… en mét assistente. De rollen kunnen daarbij overigens ook omgedraaid zijn, liever zelfs: in Duitsland is Das Glücksrad er tegenwoordig met een vrouwelijke presentatrice en een man aan haar zijde bij de letters. Stiekem zou ik dolgraag de assistente willen zijn van Marieke Elsinga. Of Viviënne van den Assem. Of helemaal full circle: waarom presenteert Leontine Ruiters het niet gewoon? Hoe leuk! Het ‘nieuwe Rad’ is de werktitel. Minder hysterisch als ‘t Amerikaanse origineel, niet zo enorm camp als de Duitse editie en even grappig als die in The UK. Met een knipoog naar de blauwe, rode en gele lampjes uit het decor in de Hans van der Togt-tijd. Ik zie het helemaal voor me aan de binnenkant van m’n ogen. Nu de rest van Nederland nog overtuigen en we kunnen van start.

 

In categorie: Prins Eric

Over de auteur

Geplaatst door

Hoi, ik ben Eric de Munck. Journalist, schrijver, presentator, entertainmentdeskundige en columnist. Maar daarnaast ben ik voor een kleiner gezelschap vooral bekend als zwaarmoedige huismus, enorm ja-zeggende vader, trotse boerenpummel en eeuwig struggelende fitboy.